Dit is het nut van een ontruimingsplan

Het kan zomaar voorkomen dat er een noodsituatie ontstaat in een gebouw. In zo’n geval kan het ook nodig zijn dat er een ontruiming plaats moet vinden. Een ontruiming moet niet alleen zo snel mogelijk gebeuren, maar ook zo soepel mogelijk. Met een goed ontruimingsplan kent iedereen zijn of haar taak en verloopt een ontruiming goed. Je kunt een ontruimingsplan laten opstellen door G4S: het plan voldoet niet alleen aan de richtlijnen, maar is ook altijd up to date.

Wanneer er sprake is van een brand, een gaslek, wateroverlast of een bommelding is het belangrijk dat er een ontruiming plaatsvindt. Een ontruimingsplan is verplicht in je pand wanneer hier ook een brandmeldinstallatie is vereist. G4S brengt het gebouw volledig in kaart voordat een ontruimingsplan wordt gemaakt. Je laat het maken van het plan over aan professionals die precies weten hoe zit het beste aangepakt kan worden en hoe alles volgens de regels verloopt.

Een ontruimingsplan heeft verschillende onderdelen

Doordat het gebouw goed in kaart wordt gebracht, weet je bij een ontruiming precies waar vandaan je vertrekt. De veiligheidssignalen die worden aangebracht zorgen er ook voor dat een ontruiming soepel verloopt. Met een ontruimingsplan wordt daarnaast ook rekening gehouden met aanwezige nutsvoorzieningen zoals brandbare stoffen, gas, elektriciteit en water. Het ontruimingsplan bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een situatietekening, de gegevens van het gebouw, installatie en organisatie, alarmeringsprocedure, de wijze van ontruiming en meer. Zo weet iedereen wat te doen en verloopt een ontruiming een stuk beter.